طلا فروشی
شغل طلا فروشی به عنوان یک شغل لوکس شناخته میشود، اما برخلاف تصور عموم، چنین شغلی دارای درآمد بسیار بالایی نیست. طلافروشان با تجربه در شهرهای بزرگ ممکن است درآمد قابل توجهی داشته باشند، اما برای رسیدن به این وضعیت، باید کارهای زیادی انجام دهند و تجربههای زیادی را پشت سر بگذارند.
راهاندازی یک کسبوکار طلافروشی نیازمند سرمایهگذاری زیادی است و بدون داشتن تجربه و یادگیری مهارتهای لازم، موفقیت در این حوزه امری دشوار است. این شغل مثل بسیاری از حرفهها نیست که با یک سرمایه اندک میتوان به آن فکر کرد. فعالیت در این زمینه به چندین مرحلهی ابتدایی پیچیده نیاز دارد. و بدون انجام آن ها، موفقیت در ایجاد کسب و کار خود غیرممکن است.
آیا طلا فروشی شغل خوبی است؟
میخواهیم به سؤال “آیا طلافروشی شغل خوبی است یا خیر” پاسخی جامع دهیم. پاسخ این پرسش به عوامل متعددی بستگی دارد. از میزان مهارت، سواد و آشنایی با تکنیکهای فروش شخص گرفته تا میزان سرمایه و نوع طلافروشیای که میخواهد راهاندازی کند. اما به طور کلی باید بگوییم طلافروشی قطعاً شغل خوب و پردرآمدی است؛ چرا که طلا ارزش و بهای بسیار بالایی دارد و همواره در کشور ما مورد استقبال تمامی اقشار جامعه قرار گرفته است.
طلافروشی به هر نوع فروشگاهی گفته میشود که انواع اقسام طلا و جواهرات، از مصنوعات زینتی گرفته تا انواع سکه بهار آزادی و سنگهای قیمتی خریدوفروش میشود.
برای موفقیت در این شغل، فردی که میخواهد طلافروش شود، بهتر است مدتی را به عنوان شاگرد در یک مغازه طلافروشی کار کند تا با اصول ابتدایی این کار آشنا شود. این کار او را قادر میسازد تا فراز و نشیبهای این حرفه را ببیند و سپس با ذهنی باز و کاملاً آگاهانه تصمیم بگیرد که آیا میخواهد وارد حرفه فروش طلا شود یا خیر.
به عنوان یک طلافروش، تحصیلات خاصی لازم نیست. اما داشتن تحصیلات آکادمیک میتواند به او کمک کند تا در تجزیه و تحلیل بازار، ترسیم نقشه راه، و تعریف چشماندازهای کوتاه و بلند مدت، موفقیت بیشتری داشته باشد. همچنین، یک طلافروش موفق باید با مفاهیم زیر آشنا باشد:
شناخت کامل عیارهای طلا
- توانایی تبدیل عیار ایرانی به عیار جهانی و برعکس
- آشنایی با تفاوت وزن و مقیاسهای طلا در داخل و خارج از کشور
- توانایی تشخیص و عیارسنجی طلا، پلاتین و نقره
- شناخت کامل فلزات گرانبها و آلیاژهای آن ها (طلا، پلاتین و نقره)
- شناخت ویژگیهای فیزیکی فلزات گرانبها (طلا، پلاتین، نقره)
- آشنایی با علوم حسابداری و تکنیک های محاسبه ی طلا
- شناخت سکه های طلا
- شناخت انواع سنگ های گران قیمت
- آشنایی با مبانی بازاریابی، فروش و مشتریمداری
- آشنایی با نکات ایمنی مغازه طلا و جواهر فروشی
- آشنایی با کارکرد تجهیزات طلافروشی و ابزارکار طلا فروشی
شغل طلافروشی چه شاخههایی دارد؟
برای راهاندازی یک طلافروشی، باید ابتدا مراحل رسمی و قانونی خاصی را طی کرد. این مراحل شامل تهیه جواز کسب، پرداخت حق عضویت در اتحادیه طلافروشان، تعیین سرمایه، خرید طلا و بسیاری از موارد دیگر میشود. اما بنا به اینکه طلافروشی انواع مختلفی دارد، راهاندازی مدلهای مختلف آن نیز با تفاوتهایی همراه است. به عنوان مثال، کسی که تمایل دارد فقط به صورت آنلاین محصولات خود را بفروشد، به یک مغازه، دیوارهای بتنی و شیشههای ضدگلوله نیاز ندارد. اما فردی که قصد راهاندازی یک طلافروشی سنتی را دارد، حتماً باید یک مغازه مرتب، شیک و امن برای کار خود فراهم کند. در ادامه، مدلهای مختلف شغل طلافروشی را معرفی کرده ایم.
مغازه طلا فروشی
در صورت انتخاب شغل طلافروشی به صورت سنتی، علاوه بر تمام مواردی که در بالا اشاره کردیم، باید حتماً یک مغازه شیک و امن هم داشته باشید. این شامل استفاده از دیوارهای بتنریزی شده، شیشههای ضد گلوله، وجود دزدگیر و دوربینهای مداربسته است که از مهمترین مواردی است که باید در نظر بگیرید. همچنین، سیستم باز و بسته شدن درب ورودی طلافروشی نیز باید دقت ویژهای داشته باشد.
دکوراسیون شیک از جمله مواردی است که برای جلب مشتری بیشتر باید به آن توجه کنید. همه طلافروشیها وظیفه دارند به سیستم هوشمند مرکزی ۱۱۰ متصل شوند تا در صورت بروز هرگونه مشکل، اعم از سرقت یا حوادث دیگر، پلیس در سریعترین زمان ممکن در محل حاضر شود.
بنکداری طلا
یکی از دیگر مدلهای طلافروشی، عمدهفروشی است که در بازار طلا و جواهر به آن بنکداری طلا میگویند. بنکدارها عموماً به عنوان تأمینکننده طلافروشیهای کوچکتر شناخته میشوند، زیرا تمام طلافروشیهای فیزیکی و آنلاین معمولاً اجناس خود را از بنکداران طلا تهیه میکنند و سود خود را روی قیمت طلا کشیده و سپس محصولات خود را به مشتریان میفروشند.
طلافروش کیفی
این بخش از بازار طلا به عمدهفروشان کوچکتر اختصاص دارد، آنان سرمایه کمتری در بازار طلا دارند و کارشان پخش مصنوعات طلا در بازار است، این افراد همچنین به عنوان “طلافروش کیفی” شناخته میشوند. این طلافروشها، اقدامات لازم برای سفارشگیری و فروش طلا بین طلافروشان فیزیکی و آنلاین را به صورت حضوری و شخصی انجام میدهند.
طلا فروشی اینترنتی
فروشگاه های اینترنتی طلا و جواهر نمونه ای از نسل جدید طلا فروشی ها هستند که به دو صورت مستقل یا وابسته به مغازه های طلافروشی فعالیت می کنند. برای راه اندازی فروشگاه های آنلاین، هزینه اولیه کمتری نیاز است زیرا دیگر هزینه مربوط به اجاره مغازه و امنیت را ندارد. اما در عین حال، هزینههای دیگری همانند تولید محتوای اعتمادساز و ایجاد بستری مناسب برای جلب اعتماد مشتری وجود دارد که باید روی آنها تمرکز کرد.
مزایا و معایب شغل طلا فروشی چیست؟
شغل طلافروشی علاوه بر جذابیت و ویژگیهای خاص، نکات ظریف و حساسی را در خود دارد که در صورت نادانی احتمال بروز دردسر و مشکلات را بالا می برد. بلکه ممکن است برای چندین سال قادر به جبران زیان نشوید. اما به طور کلی، مزایا و معایب این شغل را میتوان در چند جمله زیر خلاصه کرد:
مزایای شغل طلا فروشی
- جواهرات و طلا نقد شوندگی بسیار بالایی دارند و هر لحظه میتوان آنها را به پول تبدیل کرد.
- طلا یک کالای جهانی است.
- طلا یکی از گزینه های سرمایه گذاری امن به شمار می آید.
- معایب شغل طلا فروشی
- طلا به شدت تحت تأثیر نوسانات جهانی است.
- برای شروع به سرمایه اولیهی زیادی نیاز دارد.
در زمینه معایب و مصائب طلا فروشی در سالهای اخیر، فرد صاحبنامی همانند مظفریان دو سال پیش اینگونه توضیح داد:
“این در حالی است که این رکود همچنان ادامه دارد. برای درک بهتر معایب طلافروشی فرض کنید که سرمایه یک طلا فروش، 50 کیلوگرم طلا است و در خوشبینانهترین حالت روزی دو کیلوگرم طلا میفروشد. اما در واقعیت، نوسانهای بازار طلا به قدری زیاد است که قیمت طلا در شب از قیمت آن در طول روز بیشتر است و حتی با اجرتی که طلا فروش روی آن کشیده هم جبران نمیشود.
به این ترتیب، طلافروش مثلاً فقط یک کیلو و 800 گرم طلا را جایگزین دو کیلو طلایی میکند که فروخته است. این یعنی 200 گرم ضرر از روی سرمایه اصلی! به همین خاطر بیشتر طلافروشهایی که در بازار تهران مستأجر هستند، ناگزیر به پس دادن مغازههایشان میشوند.
البته شاید با تغییر قانون مالیات بر ارزش افزوده که از دی ماه سال 1400 اجرایی خواهد شد، تحولی در این بازار ایجاد شود و مردم دوباره به دنبال خرید طلا باشند.”
موفقیت در شغل طلافروشی چقدر است؟
برای موفقیت در شغل طلا فروشی، ضروری است که به ویژگیهای مختلف طلا مسلط باشید و اطلاعات کاملی در زمینههایی همچون تشخیص و عیارسنجی طلا، پلاتین و نقره، شناخت آلیاژهای طلا، پلاتین و نقره، علوم حسابداری و تکنیکهای محاسبهی طلا، شناخت سکههای طلا و انواع سنگ های گران قیمت داشته باشید. همچنین باید توانایی خوبی در ارتباط با مشتریان داشته باشید. و قادر به قناعت آنها و انجام معاملات باشید. احترام به مشتری، پرهیز از گران فروشی و منافع طلبی های نامنصفانه نیز در موفقیت هر چه بیشتر طلافروش بسیار مهم است.
اگر هر یک از این ویژگیها را نداشته باشید، بهتر است شغل طلا فروشی را از ذهنتان بیرون کنید. همچنین باید به یاد داشت که در آغاز فعالیت، احتمالاً درآمد خوبی نداشته باشید. اما با گذشت زمان و جلب اعتماد مشتریها، میتوانید رونق فروش خود را بیشتر کنید.
به علاوه، برای راه اندازی این شغل، سرمایه زیادی موردنیاز است، بهویژه در سالهای اخیر که قیمت طلا افزایش چشمگیری داشته است. باید دانست که میزان سرمایهاولیه برای شروع کسب و کار یک طلافروشی، بسیار مهم و بستگی به فاکتورهای مختلفی مانند موقعیت جغرافیایی و نوع کسب و کار دارد. برای مثال، هزینههای اجارهبازاری و اجارهمغازه در مناطق مختلف متفاوت است و همچنین هزینههای مربوط به طلافروشی اینترنتی نیز با مغازه فروشی متفاوت است.
درآمد شغل طلا فروشی چقدر است؟
درآمد طلافروشی هیچگاه بهصورت دقیق قابل اعلام نمی باشد، زیرا به عوامل و فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. علاوه بر این، تعداد افرادی که وارد این عرصه شدهاند در سال های اخیر به شدت افزایش یافته است. به عبارت دیگر، شاهد ظهور طلاسازها و طلا فروش های کوچک و بزرگ در هر گوشه از شهر یا فضای مجازی هستیم که این امر باعث افزایش رقابت شده است. اما بهطور کلی، طلافروشی که بتواند اعتماد مشتریان خود را جلب کند و نحوهی برخورد صحیحی با آنان داشته باشد، میتواند مشتریان بیشتری جذب کند.
برای افزایش درآمد در شغل طلا فروشی، باید سلیقه و نیاز مشتری را به خوبی شناسایی کرده و مشتری مدار و شنوندهی خوبی باشید. همچنین احترام به مشتری را در اولویت کار خود قرار داده و جنسهای باکیفیت و اصل با عیار بالا عرضه کنید.
همه میتوانند مجوز طلا فروشی بگیرند؟
مغازههای طلافروشی برای شروع کار به مجوز اداره اماکن عمومی تهران نیاز دارند. بعد از آن هم باید سراغ دریافت مجوز از اداره اصناف باشند. دریافت پروانه کسب از اداره اماکن چندین مرحله دارد که شامل موارد زیر است:
- ثبت درخواست
- ارسال مدارک مربوط به فروشگاه و هویت
- ارائه استعلام سلامت، آموزش و نداشتن سوءپیشینه
- دریافت نامه مربوطه
- صدور پروانه کسب
توجه داشته باشید که برای تأسیس مغازه طلا فروشی، گرفتن مجوز از اداره اماکن عمومی تهران الزامی است. برای دریافت مجوز طلافروشی حتماً نام مغازه به زبان فارسی بوده و نباید خارج از چارچوب عفت عمومی باشد.
جمع بندی
گرفتن مجوز طلا فروشی، مستلزم زمان زیاد و طی کردن مراحل متعددی است. فرد متقاضی باید هویت خود را در مراحل گوناگون تأیید و مدارک مربوط به آن را ارائه دهد. این مدارک برای تعیین سن، وضعیت نظام وظیفه، وضعیت تحصیلی، پیشینهی کیفری و… هستند. بنابراین انتخاب شغل طلافروشی به صبر و شکیبایی زیادی نیاز دارد. تفاوت آنچنانی در راهاندازی طلافروشی آنلاین یا مغازه فیزیکی برای طلافروشی وجود ندارد. بلکه برای هر دو باید مراحل قانونی را طی و مجوزهای لازم را بگیرید تا مشتریها به شما اعتماد کنند و بتوانید میزان فروش خود را بر مبنای اعتماد، افزایش دهید.